Na winst in drie competitiewedstrijden op rij is Noordwijk inmiddels nog steeds koploper in de Derde divisie. De ploeg van Zethof is bezig aan een prima serie en krijgt aanstaande zaterdag het veelbesproken Achilles ’29 op bezoek.

Achilles in het profvoetbal

Het verhaal van Achilles ’29 is inmiddels bekend. De club groeide uit tot een grootmacht in het zondagvoetbal en mocht in 2012 de landstitel vieren. Een jaar later startte de club haar avontuur in de toenmalige Jupiler League en dat verblijf duurde uiteindelijk vier seizoenen. De club werd op dit profniveau achtereenvolgens 20e, 18e, 15e en weer 20e. Door die laatste lage klassering viel het doek in de zomer van 2017 en degradeerde de club naar het amateurniveau van de Tweede Divisie. Onlangs werd de documentaire ‘Voetbal is Oorlog‘ gelanceerd, die een inkijkje geeft in de vier jaren van het profbestaan van Achilles. Bereid je vooral voor op scheldkanonnades, maar ook ontroerende momenten over een dappere club die uiteindelijk niet kon ontsnappen aan de realiteit.

Drama in de Tweede divisie

Ook het afgelopen seizoen verliep dramatisch voor de geplaagde club. Financiële perikelen beheersten het hele seizoen, waardoor vrijwel de hele selectie en trainer Eric Meijers halverwege de handdoek in de ring gooiden. Zijn opvolger Arno Arts probeerde er met een sterk vernieuwde en verjongde selectie nog wat van te maken, maar zag de ploeg in de tweede en derde periode nog maar een schamel puntje pakken. Ook de KNVB deed nog een duit in het zakje door boetes uit te delen in de vorm van puntenaftrek, waardoor er nog eens zes punten in mindering werden gebracht. Het was dweilen met de kraan open en met honderd tegengoals degradeerde de club uiteindelijk opnieuw, nu naar de Derde divisie.

Omdat er dit seizoen een overschot aan zondagclubs dreigde in de Derde divisie, werd het van origine zondagse Achilles ’29 ingedeeld in de zaterdagse Derde divisie. Ook dit seizoen worstelt de club met financiële vraagstukken, waardoor het aanvankelijk nog maar de vraag was of er überhaupt aan het seizoen gestart kon worden. De club voetbalt echter nog steeds en wij hopen van harte dat dit zo blijft. Toch is er ook op sportief vlak weinig reden tot vrolijkheid, al pakte de club afgelopen weekend tegen ASWH de eerste punten (2-1). Het bekertoernooi zit er ook al op voor de Groesbekers; van Zaanlandia werd nog wel gewonnen (1-1 wns), maar Harkemase Boys bleek in de tweede ronde veel te sterk (1-6).

Jupiler League op de Heikant, terwijl donkere wolken richting het sportpark rollen.

Achilles in het lopende seizoen

Sinds kort staat de groep opnieuw onder leiding van Arno Arts. De voormalig prof van onder andere NEC, Cambuur en Twente begon in februari aan de klus, maar in de zomer wilde de club van hem af. Via de rechter dwong hij enkele weken geleden rechtsgeldigheid van zijn contract af, waarna de club verplicht werd hem weer in dienst te nemen. De selectie van Achilles bestaat voornamelijk uit jonge spelers. De ervaren middenvelder Joey Dekkers is een uitzondering, Hij speelde betaald voetbal met de club en is na een jaartje EVV weer terug in Groesbeek. Kevin Schmidt is met 4 goals topscorer. Verder weinig bekende spelers bij Achilles, ook vanwege de verschillende nationaliteiten, zoals de Braziliaan Lucas Raposo, de Mexicaan Giovanny Chavez, de Polen Koral en Mateusz Wszola en last but not least Temptation Island-verleider Jarredson Izijk. Oelala!

Noordwijk

Met Noordwijk gaat het prima. Al kwam er afgelopen week tegen DOVO wel behoorlijk wat geluk bij kijken. Een late winnende goal van Joshua Patrick werd onterecht afgekeurd, waarna Noordwijk in blessuretijd alsnog toesloeg. Dat was zonder Raies Roshanali, die een meniscus-blessure heeft. Gelukkig werd hij met succes vervangen door Martijn le Congé die weer eens in de basis mocht starten. De middenvelder scoorde bij zijn rentree direct. Ook doordeweeks viel er wat te genieten, toen bekend werd Kees Zethof zijn contract met Noordwijk heeft verlengd.

Noordwijk en Achilles ’29 hebben nog niet eerder tegen elkaar gespeeld. Daarom geen historische balans. Desondanks hopen we de eerste overwinning ooit zaterdag te boeken. Tot langs de lijn!

Alle komende wedstrijden voor Noordwijk